Na świecie istnieje bardzo wiele sposobów przygotowania herbaty, ale najbardziej popularne są te dwa podane poniżej. Właśnie one pozwalają na najbardziej kompletne i doskonałe ujawnienie smaku i zachowanie najcenniejszych substancji zdrowotnych. 

Pierwszy z nich jest odpowiedni dla niespiesznej ceremonii herbacianej, a drugi będzie pasował do codziennego życia i odwiecznego braku czasu.  

Parzenie herbaty w gaiwanie wymaga uwagi i odpowiedniej ilości czasu. Zacząć ten proces warto od dokładnego rozgrzania gaiwana, dlatego zalewa się go wrzątkiem (1 lub 2 razy). Następnie wrzuca się liście herbaty i napełnia się go wrzącą lub gorącą wodą o określonej temperaturze (w zależności od konkretnego gatunku herbaty) dokładnie do połowy. Po kilku sekundach (10 – 15), wylewa się pierwszy napar. Pomaga to pozbyć się herbacianego pyłu i innych przypadkowych zanieczyszczeń oraz przygotować liście bezpośrednio do głównego parzenia – zmiękczając je. Potem następuje ponowne napełnienie naczynia gorącą wodą, mieszanie i przelewanie w chahaj lub bezpośrednio do filiżanek.

Parzenie herbaty za pomocą sitka nie wymaga dużo czasu lub jakichkolwiek skomplikowanych operacji. Musimy wziąć kubek, łyżkę i samo sitko. Do sitka należy wrzucić od 2 do 7 gramów suchych liści herbaty (w odniesieniu do standardowej objętości 1 kubka – 200 ml). Sitko należy umieścić w kubku i zalać gorącą wodą o temperaturze 80 – 90 stopni Celsjusza. Odczekawszy chwilę, należy kilka razy wyjąć sitko z wody i szybko zanurzyć je z powrotem. Tak herbata nasyca się tlenem i staje się bardziej smaczna i zdrowa. Całkowity czas parzenia, według tego sposobu, nie powinien przekraczać 5 minut.