Na świecie istnieje bardzo wiele metod przygotowania herbaty, ale tylko dwie z nich zyskały największą popularność - nie bez powodu! To właśnie one pozwalają na doskonałe wydobycie smaku, jak i zachowanie drogocennych substancji.

Każdy ze sposobów przygotowywania wywaru jest inny, indywidualny i wyjątkowy. Poniżej przybliżymy Wam tajniki tych niezwykłych przepisów.

Parzenie herbaty w gaiwanie wymaga dużego skupienia i odpowiedniej ilości czasu. Proces ten najlepiej zacząć od rozgrzania naczynia - zalewając wrzątkiem 1 lub 2 razy. Następnie należy do czarki wrzucić liście herbaty i napełnić ją do połowy wrzącą lub gorącą wodą o konkretnej temperaturze (w zależności od danego gatunku herbaty). Po upływie ok. 15 sekund należy wylać pierwszy napar - czynność ta pomaga pozbyć się herbacianego pyłku i innych zanieczyszczeń, a także przygotować liście do głównego parzenia – zmiękczając je. Po odlaniu zbędnych produktów parzenia, ponownie zalewamy liście gorącą wodą, mieszamy i przelewamy do filiżanek. Następnie delektujemy się naparem ;)

Parzenie herbaty za pomocą sitka nie zajmuje dużo czasu - co więcej, należy do najprostszych. Wystarczy wziąć kubek, łyżkę i sitko! Do sitka należy wrzucić od 2 do 7 gramów suchych liści herbaty (przy standardowej objętości kubka – 200 ml), umieścić je w kubku i zalać gorącą wodą o temperaturze 80 – 90 stopni Celsjusza. Odczekujemy chwilę i wyjmujemy mini durszlak z wody - czynność tę należy powtórzyć kilkukrotnie. Dzięki temu herbata nasyca się tlenem, a co za tym idzie, jej smak jest bardziej wyrazisty. Czas jaki poświęcimy na tego typu parzenie nie powinien przekraczać 5 minut. Metoda ta jest idealna dla osób, którym nadmiar wolnego czasu to zjawisko nieznane ;)