Herbata Czerwona "Lapsang Souchong"

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 13,50 zł 13.50
ilość opakowanie
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Legendarna „czerwona” herbata – Lapsang Souchong. To ona zapoczątkowała popyt na czarną herbatę w Anglii (w chinach uznawana jest za czerwoną, reszta świata uznaję tą herbatę za czarną). Podobno Winston Chuchill popijał ją codziennie i nadał jej znaczenia jako whisky wśród herbat. Popularność herbaty wynika z faktu, że jej smak jest podobny do smaku dobrej whisky lub koniaku. Dzieje się tak za sprawą suszenia herbaty w dymie drzewa sosnowego. Do wędzenia używa się specjalnej odmiany sosny chińskiej i co ciekawe używa się do tego celu korzeni. Legenda mówi, że zbiory herbat opóźniły się przez przemarsz wojsk cesarskich w chinach i aby przyspieszyć proces konserwacji liście herbaty poddano wędzeniu (niegdyś jedyna forma konserwacji żywności). Smak tak się spodobał, że postanowiono wędzić herbatę celowo. Na poparcie tej historii nie ma jednak żadnych dowodów. Dziś produkowana jest w górach Wuyi w południowo-wschodnich Chinach i jest uważana za jedną z najznakomitszych i oryginalnych herbat świata. Ale o tym musisz przekonać się sam – albo ją pokochasz, albo znienawidzisz.

Podczas parzenia pojawia się jasnoczerwony napar. Smak jest pikantny, intensywny, wędzony, długo pozostający w ustach. Podczas przygotowywania naparu musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim pijemy drugi napar. Liście herbaty Lapsang Souchong najpierw musimy obudzić, czyli sparzyć wrzątkiem i przepłukać aby się lepiej parzyła. Nie powinno się pić tej herbaty na czczo i odradza się jej spożycie kobietom w ciąży i dzieciom.

 

GRAMATURA:

50g – wystarcza na zaparzenie około 7-10 filiżanek (200ml) herbaty (5-7gram/herbatę w temperaturze do 95*C)

100g – wystarcza na zaparzenie około 14-20 filiżanek (200ml) herbaty (5-7gram/herbatę w temperaturze do 95*C)

Sklad Czerwona herbata
Właściwości Korzystne właściwości herbaty Lapsang Souchong na organizm człowieka. Medycyna chińska zaleca go jako herbatę zwiększającą potencję. Zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowych chorób. Obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn w przypadku regularn
Sposób parzenia Parzyć tą herbatę można kilka raz. Zaleca się proporcję: 4-5 g na 250 ml wody, temperatura której powinna wynosić 95-100 stopni. Parzyć w ciągu 1-2 minuty.
Kraj pochodzenia Fujian, Chiny

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl