Herbata Czarna "Nuwara Eliya"

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 13,00 zł 13.00
ilość opakowanie
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Plantacja herbaty "Nuwara Eliya" umiejscowiona jest na wysokogórskim płaskowyżu, znajdujący się między regionami Uva i Dimbula na Sri Lance (wcześniej Cejlon/Ceylon). Nazwa Nuwara Eliya – oznacza “ponad chmurami” ponieważ jej pochodzenie uznawane jest za najwyższe bo ponad 6000 m n.p.m. To właśnie tutaj uprawiane są ekologiczne herbaty z najwyższej kategorii, co jest szczególnie cenione w Japonii i Europie. Jakość herbat uprawianych na plantacji charakteryzuje się trwałością i jest niezależna od zmiany warunków atmosferycznych. Pomimo faktu, że liście herbaty są zbierane przez cały rok, za najlepsze uważane są liście zbierane na początku roku (styczeń-marzec). Czarna herbata z regionu Nuwara Eliya należy do rzadkich gatunków herbaty. Obdarzana jest często mianem szampana pośród herbat cejlońskich. Wykwintny, ceniony przez znawców i miłośników gatunek, ma piękny jasnozłoty odcień, bogaty smak i aromat podczas parzenia. Dzienna herbata Nuwara Eliya dobrze smakuje jako gorący napój ale również będzie pasowała dla przygotowania zimnych napojów bezalkoholowych, jeżeli po zaparzeniu poddamy ją filtracji i dodamy plasterek cytryny lub świeże owoce. Bardzo dobrze komponuje się również z odrobiną mleka.

Herbata Nuwara Eliya wpływa niezwykle korzystnie na działanie naszego układu pokarmowego poprawiając trawienie. Polecana jest po cięższych i tłustych posiłkach (na przykład świątecznych śniadaniach, obiedzie). Herbata ta świetnie sprawdzi się także w biurze - przy zaparzaniu trwającym około 3 minut zadziała na nas wybitnie pobudzająco. W warunkach pracy nie powinno jednak parzyć się jej dłużej, ponieważ już przy 4-5-minutowym wpłynie ona na nas zdecydowanie wyciszająco i odprężająco uwalniając polifenole, które blokują działanie taniny – naturalnej kofeiny występującej w herbacie.

Ważny jest sposób parzenia herbaty: zalewa się ją dwukrotnie gorącą wodą (temperatura wody - 95 °C). Najpierw 1/3 objętości a po 2 minutach - 2/3 objętości pozostawiając miejsce dla pianki. Parzymy przez kolejne 3-5 minut. p. Pianka jest wskaźnikiem jakości herbaty.

 GRAMATURA:

50g – wystarcza na zaparzenie około 25-33 kubków (250ml) herbaty (3-4g/herbatę, można zaparzać do 2 razy w temperaturze do 95*C)

100g – wystarcza na zaparzenie około 50-60 kubków (250ml) herbaty (3-4g/herbatę, można zaparzać do 2 razy w temperaturze do 95*C)

Sklad

Drobno liściasta cejlońska czarna herbata.

Sposób parzenia

Herbatę dwukrotnie zalewa sią gorącą wodą (temperatura wody - 95 °C). Najpierw 1/3 objętości po 2 min - 2/3 objętości, pozostawiając miejsce dla pianki. Pianka jest wskaźnikiem jakości. Odpowiedni czasie parzenia herbaty to zazwyczaj 4-5 minut. Po tym cza

Kraj pochodzenia Cejlon
   

Opinie o produkcie (2)

26 sierpnia 2018

Nigdy nie piłem tak dobrej czarnej herbaty! Uwielbiam czarną herbatę. Ta jest nasycona, ma mocny aromat i smak. Polecam

15 września 2018

Jak dla mnie to super strona, zamówiłem herbatkę i baaaaardzo szybko ją dostałem. Oczywiście, herbata tez megaaaa)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl