Herbata Czarna "Nuwara Eliya"

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 13,00 zł 13.00
ilość opakowanie
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Plantacja herbaty "Nuwara Eliya" umiejscowiona jest na wysokogórskim płaskowyżu, znajdujący się między regionami Uva i Dimbula na Sri Lance (wcześniej Cejlon/Ceylon). Nazwa Nuwara Eliya – oznacza “ponad chmurami” ponieważ jej pochodzenie uznawane jest za najwyższe bo ponad 6000 m n.p.m. To właśnie tutaj uprawiane są ekologiczne herbaty z najwyższej kategorii, co jest szczególnie cenione w Japonii i Europie. Jakość herbat uprawianych na plantacji charakteryzuje się trwałością i jest niezależna od zmiany warunków atmosferycznych. Pomimo faktu, że liście herbaty są zbierane przez cały rok, za najlepsze uważane są liście zbierane na początku roku (styczeń-marzec). Czarna herbata z regionu Nuwara Eliya należy do rzadkich gatunków herbaty. Obdarzana jest często mianem szampana pośród herbat cejlońskich. Wykwintny, ceniony przez znawców i miłośników gatunek, ma piękny jasnozłoty odcień, bogaty smak i aromat podczas parzenia. Dzienna herbata Nuwara Eliya dobrze smakuje jako gorący napój ale również będzie pasowała dla przygotowania zimnych napojów bezalkoholowych, jeżeli po zaparzeniu poddamy ją filtracji i dodamy plasterek cytryny lub świeże owoce. Bardzo dobrze komponuje się również z odrobiną mleka.

Herbata Nuwara Eliya wpływa niezwykle korzystnie na działanie naszego układu pokarmowego poprawiając trawienie. Polecana jest po cięższych i tłustych posiłkach (na przykład świątecznych śniadaniach, obiedzie). Herbata ta świetnie sprawdzi się także w biurze - przy zaparzaniu trwającym około 3 minut zadziała na nas wybitnie pobudzająco. W warunkach pracy nie powinno jednak parzyć się jej dłużej, ponieważ już przy 4-5-minutowym wpłynie ona na nas zdecydowanie wyciszająco i odprężająco uwalniając polifenole, które blokują działanie taniny – naturalnej kofeiny występującej w herbacie.

Ważny jest sposób parzenia herbaty: zalewa się ją dwukrotnie gorącą wodą (temperatura wody - 95 °C). Najpierw 1/3 objętości a po 2 minutach - 2/3 objętości pozostawiając miejsce dla pianki. Parzymy przez kolejne 3-5 minut. p. Pianka jest wskaźnikiem jakości herbaty.

 GRAMATURA:

50g – wystarcza na zaparzenie około 25-33 kubków (250ml) herbaty (3-4g/herbatę, można zaparzać do 2 razy w temperaturze do 95*C)

100g – wystarcza na zaparzenie około 50-60 kubków (250ml) herbaty (3-4g/herbatę, można zaparzać do 2 razy w temperaturze do 95*C)

Sklad

Drobno liściasta cejlońska czarna herbata.

Sposób parzenia

Herbatę dwukrotnie zalewa sią gorącą wodą (temperatura wody - 95 °C). Najpierw 1/3 objętości po 2 min - 2/3 objętości, pozostawiając miejsce dla pianki. Pianka jest wskaźnikiem jakości. Odpowiedni czasie parzenia herbaty to zazwyczaj 4-5 minut. Po tym cza

Kraj pochodzenia Cejlon
   

Opinie o produkcie (2)

26 sierpnia 2018

Nigdy nie piłem tak dobrej czarnej herbaty! Uwielbiam czarną herbatę. Ta jest nasycona, ma mocny aromat i smak. Polecam

15 września 2018

Jak dla mnie to super strona, zamówiłem herbatkę i baaaaardzo szybko ją dostałem. Oczywiście, herbata tez megaaaa)

To może ci się spodobać
Herbata Biała z dodatkami "Coco Chanel"
Herbata Biała z dodatkami "Coco Chanel"
13,00 zł
opakowanie
Herbata Czarna Darjeeling "Lucky Hill"
Herbata Czarna Darjeeling "Lucky Hill"
12,00 zł
opakowanie
Herbata Czarna "Golden Screw"
Herbata Czarna "Golden Screw"
15,50 zł
opakowanie
Herbata Czarna "Assam Auckland"
Herbata Czarna "Assam Auckland"
8,00 zł
opakowanie
Herbata Czarna "Earl Grey Blue Flower"
Herbata Czarna "Earl Grey Blue Flower"
10,00 zł
opakowanie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl