Herbata w ciąży
Herbata w ciąży

Ciąża to niesamowity czas. Zmienia się nie tylko ciało kobiety ale także apetyt czy odporność. Wyostrzają się smaki i zapachy a nawet dotyk. Coraz ważniejsze staje się to, czy pita przez nas herbata jest smaczna i zdrowa - dla nas i naszego maleństwa. Dziś wam odpowiadamy na podstawowe pytanie:

Jaka herbata w ciąży?

Nie każdemu smakuje czarna herbata, nie każdy będzie chciał pić czerwoną. Dla niektórych biała będzie za słaba inni o zielonej powiedzą, że ma zbyt intensywny smak. Do wyboru jest wiele rozwiązań. Z pewnością nie jedno z was odnajdzie się w świecie herbat. Generalnie wszystkie herbaty zawierają galusan epigallokatechiny (EGCG), który zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych poprzez blokowanie metabolizmu kwasu foliowego. Jak wiemy, kwas foliowy jest potrzebny w okresie ciąży do prawidłowego wzrostu komórek. Zastanówmy się teraz, która herbata jest a która nie, w okresie ciąży.  

Herbata z cytryną w ciąży. Czarna herbata w ciąży.

Czarna herbata zawiera naturalne, minimalne ilości glinu, czyli aluminium, które przenikają do liści z gleby. Nadmiar glinu w organizmie może być dla nas szkodliwy ponieważ odkłada się w tkankach i (trwają badania aby potwierdzić tą zależność) może przyczyniać się do rozwoju Alzheimera. Warto wiedzieć, że najwięcej glinku znajduje się w szklance herbaty w momencie, kiedy podczas parzenia fusów dodano cytrynę. Powołując się na badania przeprowadzone przez dr. Krzysztofa Łabuzek, specjalistę chorób wewnętrznych, farmakologii klinicznej i diabetologii okazuje się, że zawartość glinu w herbacie jest zależna od momentu dodania cytryny do fusów herbaty. Herbata parzona bez cytryny zawiera ok. 1,6 mg/l glinu, herbata parzona z cytryną zawiera 6,1 mg/l glinu natomiast herbata zaparzona, do której dodano cytrynę po wyjęciu fusów ok. 2mg/l glinu. Daje nam to jasną sytuację - kobiety w ciąży mogą pić herbatę z cytryną pod warunkiem, że zostanie ona dodana do napoju po jego zaparzeniu.

Biała herbata w ciąży.

Biała herbata nie podlega żadnemu procesowi przetwarzania - jest to najdroższy rodzaj herbaty, w 100% składający się z młodych pęczków krzewu herbacianego. W białej herbacie odnaleźć możemy tzw. polifenole, które zapobiegają chorobom układu krążenia i nerwowego, a także pomagają w ich leczeniu. Biała herbata zawiera jednak duże ilości kofeiny, która - jak wynika z badań - spożywana w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na przebieg ciąży. Często słyszy się zaprzestaniu picia kawy przez kobiety w ciąży, warto wiedzieć, że herbata ma jej podobą ilość. Pita regularnie (np. rano i wieczorem) oraz wypijana jedna filiżanka kawy dziennie dostarczą nam za dużo kofeiny i mogą być groźne dla płodu. Podobnie jest z przypadku picia zielonej herbaty - tak więc drogie przyszłe mamy, pijcie ją rozważnie!

Czerwona herbata w ciąży

Herbata Pu Erh jest poddawana krótkiej fermentacji. Często polecana jako herbata wspomagająca odchudzanie ponieważ przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Wspiera także funkcjonowanie wątroby i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Czerwona herbata działa pobudzająco. Podobnie jak herbata biała czy herbata zielona - czerwona herbata posiada sporą ilość kofeiny. Jej działanie przeczyszczające wypłukuje niezbędne minerały i substancje odżywcze z organizmu - te dwa czynniki powodują, że nie jest polecanym napojem w czasie ciąży. 

Herbata rooibos w ciąży

Rooibos często mylona jest z czerwoną herbatą. Herbata rooibos pozyskiwana jest z czerwonokrzewu afrykańskiego i nie zawiera kofeiny. Ma działanie uspokajające i rozkurczowe a dzięki zawartości flawonoidów poprawia nastrój i samopoczucie. Herbata ta wspomaga procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, obniża poziom cholesterolu we krwi, jest źródłem fluoru, łagodzi mdłości, zaparcia, osłabia napięcie. Nie zawiera garbników i kofeiny, ma niewiele tanin, za to obfituje w przeciwutleniacze i żelazo. Ta herbata jest polecana w okresie ciąży!

Herbata owocowa w ciąży

Herbaty z owoców nie są szkodliwe w ciąży. Zawierają natomiast witaminy i minerały, które mają dobry wpływ na nasz organizm oraz na rozwój płodu. Właściwości każdej herbaty są inne, w zależności od tego jaki rodzaj herbaty wybierzemy. Wspierając nasz organizm warto sięgać po mieszanki herbat owocowych - wówczas będziemy mieć nie tylko bombę witaminową ale również niesamowity smak i aromat tego przyjemnego naparu. 

Yerba mate w ciąży

Yerba Mate to suszone liście (czasem drobne patyczki) pozyskiwane z ostrokrzewu paragwajskiego. Znana jest ze swoich właściwości pobudzających, wzmacniających i oczyszczających.  Ma bardzo bogaty skład, dzięki czemu również spektrum działania jest bardzo szerokie. Yerba wspomaga produkcję kwasów żółciowych, oczyszcza jelita ze zbędnych produktów przemiany materii i różnego rodzaju toksyn, co przekłada się na znaczne polepszenie procesu trawienia w organizmie. Jednak w 250 ml yerba mate znajduje się ok. 90 mg kofeiny czyli ilość podobna do ilości kofeiny w herbacie. Pij ją z umiarem. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl