Nazwę „Tai Ping Hou Kui” mogą nosić tylko herbaty pochodzące z jednej spośród trzech wiosek: Hougang, Houkeng, Sinmin w powiacie Taiping.

Warunki klimatyczne i ekologiczne tego miejsca sprawiają, że liście herbaty bardzo szybko rosną. Potrzeba tylko czterech czy pięciu dni, aby pierwsze pączki przemieniły się w liście o długości 5 – 6 centymetrów. Ponadto, ten gatunek herbaty charakteryzują delikatne pączki i mocne liście. Dzięki tym wszystkim czynnikom, oraz wielu innym, herbata „Tai Ping” jest wyjątkowa.

Podczas zbierania herbaty należy trzymać się ściśle określonych reguł. Istnieją cztery, ściśle przestrzegane podczas żniw, zasady zbioru plonów oraz osiem zasad jak nie należy zbierać herbaty.

4 zasady zbioru, należy:

- zbierać herbatę na wysokich wzgórzach, nie zbierać jej na niskich;

- zbierać herbatę na zacienionych wzgórzach, nie zbierać jej kiedy świeci na nią słońce;

- zbierać herbatę tylko z mocnych i całych gałązek;

- zbierać tylko wyborowe końcówki (jianjian). Oznacza to, że dla danego gatunku herbaty wykorzystywane są wyłącznie liście zbierane według reguły „1 pączek + 2 liście”, co więcej wszystkie surowce powinny być tego samego rozmiaru.

8 zasad jak nie należy zbierać herbaty:

- nie zbierać liści bez pączka;

- nie zbierać drobnych liści;

- nie zbierać chorych liści;

- nie zbierać cienkich liści;

- nie zbierać wygiętych liści;

- nie zbierać osłabionych liści;

- nie zbierać liści naruszonych przez owady;

- nie zbierać fioletowych pączków.

 

Obróbka herbaty liściastej

W odróżnieniu od zielonej herbaty, podczas produkcji „Tai Ping Hou Kui” nie wyodrębnia się osobnego etapu skręcania, dzięki któremu inne gatunki herbat otrzymują swój ostateczny kształt. Zatem „Król Małp” przechodzi przez cztery główne etapy obróbki:

- utlenienie;

- odbarwianie (właściwie smażenie utlenionych liści herbaty);

- suszenie;

- ponowne suszenie.

W procesie suszenia liście nabierają ostatecznego kształtu. W celu utrwalenia kształtu, wyłożone na specjalnej patelni liście nakrywa się tkaniną i przyciska ręką lub ciężarem przez 2 – 3 minuty. Naczynie, w którym kształtują się liście, ogrzewa się do 110 °C. Procedurę tę powtarza się kilka razy.

Następnie herbatę zostawia się w spokoju i przechodzi się do końcowego suszenia.

W wyniku tych działań herbata uzyskuje swój słynny kształt.

Odznaki i medale

Pojawiwszy się stosunkowo niedawno, bo w 1900 roku, ten gatunek zielonej herbaty szybko zyskał popularność. Już w 1912 roku, herbata trafiła na ogólnochińską wystawę herbaty, gdzie otrzymała swoją pierwszą nagrodę za doskonałą jakość. W następnym roku „Król Małp” otrzymał złoty medal na Światowej Wystawie Panama – Pacyfik w San Francisco. W 1955 roku rząd Chin włączył herbatę „Tai Ping Hou Kui” do listy dziesięciu najbardziej znanych herbat w Chinach. A w 2004 roku na międzynarodowej wystawie herbat „Tai Ping Hou Kui” otrzymał tytuł "Króla Zielonej Herbaty".