Zdrowie nie parzy!

Pokrzywa od niepamiętnych czasów stanowiła bardzo ważny składnik w menu - obecnie niestety jest niedoceniana. Robiono z niej nie tylko herbaty, ale także gotowano zupy czy wyciskano soki. Jej oryginalny smak, to nie jedyny atut - posiada ona bowiem wiele innych właściwości.

Zdrowie w filiżance

Herbata ta jest skarbnicą minerałów i witamin, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Zawarty w niej fosfor, wapń, krzem oraz mangan wzmacniają włosy i paznokcie, a witaminy K, E, B1 i C poprawiają funkcjonowanie organizmu. Ponadto, pokrzywowy napar przyspiesza przemianę materii oraz pracę układu pokarmowego.

Pokrzywa a odchudzanie

Napar z liści pokrzywy powinien stać się nieodzownym elementem diety osób, które borykają się z kamicą nerkową, jak i z nadmiernym zatrzymywaniem wody w organizmie. Wyciąg z pokrzywy posiada właściwości moczopędne, dzięki czemu ułatwia utrzymanie właściwej masy ciała. Co więcej, usuwa z organizmu mocznik oraz oczyszcza krew z toksyn. Związki zawarte w pokrzywie korzystnie wpływają na pracę żołądka, trzustki i wątroby - oczyszczając układ trawienny. Zaleca się sięgać po tę herbatę w przypadku nieżytów żołądka, jelit oraz biegunki.

Napar z pokrzywy jako herbata dla kobiet w ciąży?

Jak najbardziej! I to nie tylko ze względu na ilość witamin i minerałów, a na zawarty w niej kwas foliowy - redukujący prawdopodobieństwo wad wrodzonych dziecka. Ponadto, herbata z pokrzywy wzmaga laktację - tak więc małode mamy do dzieła! ;)

W naszej ofercie ziołowych herbat polecamy herbatę z pokrzywą "Orzeźwiająca kąpiel"