Pochodzenie herbaty „Junshan Yin Zhen”

Historia pochodzenia tego gatunku herbaty związana jest z panowaniem dynastii Tang. W chińskiej historii istnieje wspomnienie o tym, że kiedy księżniczka Wencheng została wydana za mąż za króla Tybetu (w celu spacyfikowania tego wojowniczego kraju), wzięła ze sobą właśnie ten gatunek herbaty jako część posagu. Istnieje mnóstwo legend dotyczących tej herbaty, które opowiadają jak różni imperatorzy mieli szczególną słabość do tego gatunku herbaty.

• W 1956 roku herbata „Junshan Yin Zhen” zdobyła Złotą Nagrodę na targach w Lipsku, jej piękny wygląd i wspaniały smak uzyskał najwyższą ocenę publiczności.

• W 1957 roku herbata została wybrana jako jedna z najlepszych wśród „Dziesiątki Wielkich Herbat Chińskich”.

• W 1972 roku, kiedy Chiny znowu uzyskały miejsce stałego członka w Radzie Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych, „Srebrna Igła” została wybrana do roli herbaty podawanej premierom i przedstawicielom dyplomatycznym z różnych państw.

• W 1983 roku „Junshan Yin Zhen” została certyfikowana jako herbata o wysokiej jakości.

Uprawa herbaty „Junshan Yin Zhen”

Technologia uprawy żółtej herbaty jest specyficzna. Jej istota polega na kiszeniu liścia herbacianego. Podczas tego procesu surowiec jest zawijany w len, pergamin albo inny materiał, a następnie umieszczany na trzy doby w ceramicznym naczyniu. Główna idea tego działania polega na tym, aby fermentacja zaistniała bez dostępu tlenu, a dzięki środkom utleniającym samego liścia. W końcu ma miejsce rozpad olejków eterycznych – amin, fenolów i innych substancji – na lotne związki chemiczne, które nadają herbacie niepowtarzalny smak, delikatny aromat z wszechstronnym posmakiem. Żółta herbata z powodu wysokiej zawartości witamin, katechin oraz ekstra aktywnych substancji jest bardzo cennym produktem. Ze względu na miękkość, delikatność smaku i intensywność naparu żółta herbata prześciga herbatę zieloną, a ze względu na właściwości fizjologiczne – herbatę czerwoną.

 

Właściwości aromatu i smaku herbaty „Junshan Yin Zhen”

Kolor: jasnomorelowy.

Smak: aksamitny, gładki, elegancki, niezwykle atrakcyjny, sprawia, że pragnie się zatrzymać chwilę, aby rozpoznać i w pełni nacieszyć się wszechstronnością jego odcieni.

Aromat: pachnący, kwiatowy.

Posmak jest słodkawy, trwały, pachnący. Nawet po kilku filiżankach poczujesz w ustach delikatną słodkość. Nigdy nie będziesz w stanie przypomnieć sobie dokładnego smaku tej herbaty; o jej smaku mówiono – „smak-duch”, „smak-miraż”, ona niesie ze sobą ulotne wrażenie smaku. Jeśli smak herbaty oolong można odtworzyć w pamięci, to ta żółta herbata pozostawia wyłącznie wspomnienie o nim.

Przydatne dla organizmu człowieka właściwości herbaty „Junshan Yin Zhen”

W naszych, niesprzyjających pod względem ekologicznym, warunkach herbata „Srebrna Igła” jest dobrym środkiem do oczyszczania organizmu z toksyn i zanieczyszczeń. Podczas przygotowania herbaty katechiny i taniny ulegają mniejszemu zniszczeniu niż podczas tradycyjnej obróbki. Dlatego herbata „Srebrne Igły” zawiera znacznie więcej rutyny – witaminy P, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Dla mieszkańców dużych miast ta herbata może być doskonałym sposobem na radzenie sobie ze stresem, chronicznym zmęczeniem, gdyż jest ona naturalnym antydepresantem. Charakteryzuje ją wysoka zawartość L-teaniny, która przekształca się w organiźmie człowieka w hormon szczęścia i radości – dopaminę.

Powszechnie uważa się, że specjalny rodzaj katechin (EGCG), wywiera korzystny wpływ na choroby układu krwionośnego, niektóre rodzaje nowotworów i żywotność umysłu, a to tylko niektóre korzyści dla zdrowia. Co więcej:

  • oczyszcza on krew i wątrobę,
  • poprawia wzrok,
  • absorbuje tłuszcze i sprzyja naturalnej regulacji metabolizmu,
  • pomaga wzmocnić zęby i dziąsła.

Jest silnym środkiem zapobiegawczym w przypadku chorób onkologicznych i zapalnych (ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które dzięki specjalnej technice obróbki liści herbaty zostają zachowane).Początek formularza