Biała Piwonia

 

Legenda głosi, że za czasów dynastii Han pewien urzędnik przez swoje intrygi stracił dobrze płatną posadę - po wielu nieudanych próbach wznowienia kariery, postanowił wraz z matką wyjechać z miasta i zaszyć się w puszczy. Podczas wędrówki, podróżujący poczuli niesamowity, dotychczas im nieznany zapach. W tym momencie zjawił się starzec z dziecięcą twarzą, który powiedział im, że aromat pochodzi z Jeziora Lotosowego Osiemnastu Białych Piwonii. Tak więc, wędrujący zdecydowali zamieszkać na brzegu pachnącego jeziora. Urzędnik przygotowując schronienie, zbudował również ołtarz ku czci duchów, a jego matka wokoło zasadziła herbatę. Pewnej zimy staruszka ciężko zachorowała i żaden lek nie poprawiał jej stanu. Sytuacja zmieniła się, gdy obojgu tej samej nocy przyśnił się wcześniej spotkany starzec z twarzą dziecka - Wielki Duch Północnej Gwiazdy Polarnej, doradzając śniącym by sporządzili herbatę ze świeżych liści - to właśnie ona miała moc uzdrawiania. Z tego względu, że wszystko dookoła było pokryte śniegiem, zdobycie młodej herbaty było niemożliwe. Trapiony myślami urzędnik postanowił wybrać się na spacer brzegiem jeziora. Nagle usłyszał głośny hałas. Obrócił się i zobaczył, że osiemnaście rosnących przy brzegu piwonii, przemieniło się w osiemnaście krzewów herbaty, pokrytych młodymi liśćmi. Mężczyzna bez namysłu zebrał liście, wysuszył je, przygotował napój i podał matce. I zdarzył się cud! Choroba, zniknęła w oka mgnieniu. Po upływie wielu lat wędrowcy opowiedzieli o niesamowitych właściwościach herbaty całej okolicy, dzięki czemu herbata z Jeziora Osiemnastu Białych Piwonii stała się znana na całym świecie.

Warunki uprawy herbaty „Pai Mu Tan”

Miejsce uprawy herbaty „Biała Piwonia” to północna część prowincji Fujian, a dokładniej okolice Bailiu Cun i Fuding. Tradycyjną porą zbioru liści jest od 15 marca do 10 kwietnia. Ponadto, do zbioru kwalifikują się tylko pączek i pierwsze dwa liście każdego pędu.
Główną ideą podczas uprawy tego rodzaju herbat jest dążenie do zachowania całości liścia w jego pierwotnym stanie, bez żadnej obróbki termicznej czy dodatkowych operacji.

Właściwości smaku i aromatu herbaty „Pai Mu Tan”

Herbata „Biała Piwonia” charakteryzuje się delikatnym smakiem i wyrazistym owocowym zapachem. Biorąc łyk tego napoju, myślami przenosisz się na letnią łąkę, pachnącą kwiatami , oraz poranną rosą.

Sposób przygotowania herbaty „Pai Mu Tan”

Aby stworzyć napar najwyższej jakości, należy 3 - 5 g. suchych liści zalać 150 ml wody o temperaturze do 80 stopni Celsjusza. Następnie parzymy przez 2 minuty i gotowe! Ponadto, daną herbatę możemy zaparzać wielokrotnie

W związku z brakiem obróbki termicznej i mechanicznej podczas przygotowania tej herbaty, zachowuje ona maksimum przydatnych właściwości, podarowanych przez samą naturę:
- zwiększa krzepliwości krwi, co pomaga uporać się z krwotokami i niedokrwistością;
- sprzyja regeneracji tkanek;
- podnosi odporność organizmu, a także ma właściwości antynowotworowe;
- normalizuje pracę układu krwionośnego;
- zapobiega rozwojowi próchnicy i stanów zapalnym jamy ustnej.
Dodatkowo, „Biała Piwonia” wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień, a można ją pić zarówno rano, jak i wieczorem.

nienie i ochładza w upalny dzień. Herbatę tę pija się zarówno rano, jak i wieczorem.