Biała Herbata „Pai Mu Tan” – „Biała Piwonia”

Chińska biała herbata „Pai Mu Tan” (Biała Piwonia) – elitarna herbata dla smakoszy

Legenda o przemianie kwiatów piwonii w herbatę

Za panowania Zachodniej Dynastii Han (206 p.n.e – 220 n.e.) żył niejaki urzędnik, który miał na imię Mao I. W związku z niektórymi intrygami w urzędzie stracił on swoją posadę, po kilku próbach wznowienia kariery zdecydował się wyjechać z miasta i osiedlić się razem z matką w gęstej, dalekiej puszczy.

Podczas wędrówki do miejsca przeznaczenia, podróżujący poczuli niesamowity, cudowny, dotychczas im nieznany, aromat. W momencie, gdy rozkoszowali się oni aromatem, podszedł do nich dziwny człowiek – starzec z dziecięcą twarzą. Powiedział on Mao I i jego matce, że aromat pochodzi z Jeziora Lotosowego Osiemnastu Białych Piwonii. „Nie ma na świecie bardziej pięknego miejsca do rozpoczęcia nowego życia” - zdecydowali wędrowcy i postanowili zamieszkać na brzegu cudownego jeziora. Aby oddać cześć duchom Mao I zbudował ołtarz, a jego matka, która miała na imię Hu Hau, posadziła na brzegu zachwycającą herbatę.

Pewnej zimy Hu Hau zachorowała – z jej gardła wylała się krew. Mao I odchodził od zmysłów, chodząc po okolicy i szukając leku. Jednego razu, kiedy spał on przy drodze, nakrywając się cienką kołdrą, przyśnił mu się ten starzec z absolutnie dziecięcą twarzą. Tym razem, jak to często się zdarza, Mao I go rozpoznał. Był to Wielki Duch Północnej Gwiazdy Polarnej – patron długowieczności i szlachetnej starości. Duch powiedział młodemu człowiekowi, że najlepszym lekiem dla jego matki będzie młoda, świeża herbata. Uradowany syn wrócił do domu i chciał obudzić matkę, żeby opowiedzieć jej historię swojego proroczego snu, ale jak się okazało, Hu Hau już się zbudziła i widziała ten sam sen. Ale gdzie zdobyć młodą, świeżą herbatę zimą? Pełen ciężkich myśli Mao I poszedł na spacer wzdłuż jeziora, aby pomyśleć co robić dalej. Nagle usłyszał głośny hałas. Mao I obrócił się i zobaczył, że osiemnaście, rosnących przy brzegu piwonii, przemieniło się w osiemnaście tuzinów krzewów herbaty, całkowicie pokrytych młodymi liśćmi. Mao I zebrał liście, wysuszył je, przygotował napój i podał go matce. Zdarzył się cud! Choroba, która wydawała się być nieuleczalną, od razu minęła. Oprócz tego, herbata z krzewów piwonii okazała się być bardzo smaczna i aromatyczna. Później Mao I i jego matka opowiedzieli o cudownych właściwościach herbaty całej okolicy i w niedługim czasie herbata z Jeziora Osiemnastu Białych Piwonii stała się znana nie tylko w Chinach, ale i na całym świecie.

Warunki uprawy herbaty „Pai Mu Tan

Miejscem uprawy herbaty „Biała Piwonia” jest północ prowincji Fujian, a mianowicie okolice wsi Bailiu Cun i miasteczka Fuding. Tradycyjną porą zbioru liści jest wiosna, a dokładniej okres od 15 marca do 10 kwietnia. Do zbioru kwalifikuje się wyłącznie pączek oraz pierwsze dwa liście każdego pędu (liście dominują w proporcji 3:1, ale pędy obowiązkowo są uwzględniane w każdym zbiorze).

Zbiór ten jest właściwy dla rodzaju Wielkich Herbat Białych. Główną ideą podczas uprawy takich herbat jest dążenie do zachowania całości liścia w jego pierwotnym stanie, bez żadnej obróbki termicznej i dodatkowych operacji.

Właściwości smaku i aromatu herbaty „Pai Mu Tan

Herbata „Biała Piwonia” charakteryzuje się delikatnym smakiem z wyrazistą, wzrastającą owocowo-słodką domieszką. Można to porównać z nienatarczywą, harmonijną melodią, która kontynuuje swoje brzmienie w Twojej głowie, nawet kiedy sama muzyka już zamilkła. Biorąc łyk tego napoju myślami przenosisz się na letnie pole, pachnące kwiatowymi aromatami i oddychające porannym orzeźwieniem rosistej trawy, stopniowo ogrzewanej promieniami wschodzącego słońca.

Sposób przygotowania herbaty „Pai Mu Tan

  1. Główny warunek prawidłowego zaparzania – brak białego wrzątku – woda musi być gorąca, ale nie przewyższająca 80 stopni Celsjusza (zwykle używana jest woda o 70 – 80 stopni).
  2. Optymalne naczynie do przygotowania – gaiwan, szklanka albo zaparzacz ze szkła, porcelany lub ceramiki.
  3. Herbatę zaparza się w następujący sposób: 3 – 5 g suchych liści i 150 ml wody dla jednej osoby.
  4. Jeszcze jednym warunkiem odpowiedniego przygotowania jest niedługi czas parzenia – inaczej może się pojawić zbędna gorzkość napoju.
  5. Ilość zaparzeń może być wielokrotna.

W związku z brakiem obróbki termicznej i mechanicznej podczas przygotowania tej herbaty, zachowuje ona maksimum przydatnych właściwości, podarowanych przez samą naturę:

- zwiększenie krzepliwości krwi, co pomaga uporać się z krwotokiem i niedokrwistością;

- sprzyjanie regeneracji tkanek, co pomaga w gojeniu się ran oraz w zachowaniu młodości i urody;

- wzmocnienie odporności organizmu, antynowotworowe właściwości;

- normalizacja pracy układu krwionośnego;

- zapobieganie rozwojowi próchnicy i stanom zapalnym jamy ustnej.

Oprócz tego, herbata „Biała Piwonia” wspaniale gasi pragnienie i ochładza w upalny dzień. Herbatę tę pija się zarówno rano, jak i wieczorem.